SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Tennis för alla – hela livet!

Förening med bredd

En idrottsförening är dess medlemmar och ledare. Västerås Tennisklubb har i 100 år bedrivit tennisverksamhet i Västerås och vuxit från några tiotal entusiaster till över 500 medlemmar idag och har aktiva i alla åldrar. Vi har träffat några av våra verksamma medlemmar och ledare för ett samtal mellan passen i Bellevue sporthall för att lära känna dem lite bättre och på så sätt ta pulsen på klubben.

Jakob "Jeppe" Johansson-Holm - vår elittränare
Jakob "Jeppe" Johansson-Holm - VTKs Elittränare

Jakob eller Jeppe som han oftast kallas är klubbens Elittränare sedan augusti 2020. Långt innan dess startade hans tenniskarriär i VTKs tennisskola där han startade som 4-åring. Därefter har han spelat tennis på heltid och framgångsrikt tävlat internationellt. Nu är han tillbaka i klubben som Elittränare. Jeppe har hunnit med att vara i sin nya roll i lite drygt ett halvår och börjar få känn på hur det är med träningsverksamheten. Jeppe är heltidsanställd och ändå räcker inte tiden till. Det är ett styvt arbete med att hålla ordning på alla träningar och verksamheter i en starkt växande verksamhet.

 

Berätta lite om dig själv och din bakgrund, vem är du?

Jag är 25 år och kommer ifrån Västerås men har under långa perioder bott utomlands för att kunna spela tennis på heltid. Jag är väldigt mycket en tävlingsmänniska som är målstyrd och kan ha laserfokus på det som jag skall göra. Man kan säga att jag är uppvuxen i Västerås Tennisklubb där jag började som 4-åring. Tennis var roligt och det blev mer och mer tränande och spelande. I 9-års åldern började jag tävlingsspela i olika ungdomsturneringar för att något år senare tävla nästan varje helg. Som 12-åring åkte första gången utomlands för att tävla. Sedan tickade det på med större och större tävlingar. Jag var bland annat med i ungdomslandslaget och vann Nordiska Mästerskapen med lag Sverige som 15-åring.

För att komma vidare så valde Jesper att byta klubb till Bålsta där det fanns större förutsättningar att spela på hög nivå. Nu handlade det om flera timmar per dag både tennis men även fysisk träning. Detta kombinerat med skola och dagliga pendlingar mellan bostaden i Västerås och Bålsta gjorde att Jeppe nästan alltid var på väg någon stans. Skolan fungerade trots det bra och Jeppe upplever att det fungerade bra att kombinera skola på distans med sitt hårda träningsprogram.

-På helgerna var det tävlingar och det hände inte sällan att man spelade på en fredag. Sov över i hallen på en luftmadrass för att gå upp 06:00 på lördagen för en timmes spelträning innan matcherna gick igång igen, berättar han om den tiden.

Efter Bålsta-tiden hade jag ett val att satsa vidare eller stanna på den nivå jag då var på. Jag ville ge tennisen en chans så med hjälp från mina föräldrar samt en tränare som trodde på mig så drog jag och min tränare ut i Europa för att spela tennis på heltid. Med enkla medel byggde vi om en skåpbil till en turnébil (läs husbil men utan någon lyxig inredning) som vi åkte runt med i Europa för att spela och samla poäng. Poäng som gjorde man kunde komma med i tävlingar med större prispengar.

-Under ca 5 år levda jag på att tävlingsspela mestadels i Europa men hann även med en sväng till Sydamerika och tävlingar där. Livet handlade mycket om hård disciplin, jaga poäng och pengar för att vara med i de stora tävlingarna. Under denna tid hade jag och min tränare vår bas i Albir utanför Alicante i Spanien.

Bästa året var nog 2019 då jag var bland top-10 i Sverige, vann sommartouren i Sverige och hade 35 matcher på raken utan förlust!

Nu när den tiden är förbi så är det extra kul att vara tillbaka till min moderklubb. Inför flytten tillbaka till Sverige hade jag två erbjudanden men valde VTK inte bara för att jag kommer härifrån utan för att jag verkligen tror på klubben och hoppas att vi kan utveckla den bland annat med hjälp av den erfarenhet som jag har.

 

Vad fick dig att börja spela tennis?

Jag började som sagt som 4-åring och lite senare provade jag även andra idrotter som hockey och fotboll. Men det som kändes mest roligt och det som jag ändå var bäst i var tennis, så det fick bli det.

 

Hur ser du på din roll som Elittränare?

Jag vill utveckla tennisträningen i klubben. Min första tid här har jag bland annat använt åt att lyssna in på hur stämningen är och hur träningen fungerar idag. Jag har börjat ändra på några saker bl.a. infört målstyrning och lite tuffare träning för de som vill. Jag tycker att jag har fått väldigt bra föräldrastöd för detta och det är roligt. Även några av de vuxengrupper som jag har fått tuffare träningar och det har också blivit uppskattat.

För att få ut det mesta av tennisen så är det viktigt med rätt grundslag och teknik. Jag är noga med att jobba med detta och något vi kommer att fortsätta att satsa på.

 

Vad skulle du vilja utveckla inom ramen för din tränarverksamhet?

Personligen så vill jag vidareutveckla mig som tränare genom att ta alla stegen i Svenska Tennisförbundets tränarutbildningar, just nu har jag steg 1 och 2. Jag har också genomgått tävlingsledareutbildning för att vi skall vara fler som kan hålla i en tävling.

Sedan så vill jag jobba tillsammans med våra timanställda tränare för att utveckla var och en att bli mer aktiv i sin tränarroll. Det är viktigt att vi bygger en tydlig struktur kring träningsverksamheten för att genomföra de förändringar som jag vill se bl.a. stabilitet samt att tydliggöra målen.

 

2022 fyller VTK 100 år, vad tänker du om det?

Det är jätteroligt att VTK har funnits så länge och 100 år känns liksom rätt stort. Jag ser gärna att vi gör arrangemang för att öka sammanhållningen och skapa en positiv klubbkänsla. Tennis är i mycket en ensamsport men med gemensamma aktiviteter så skapar vi en bra förutsättning för att öka klubbkänslan. Jag tänker på olika arrangemang inom klubben där vi blandar lag med gamla och unga (föräldrar/barn), mixed tennis osv.

-Sedan vore det givetvis kul med en liten större inbjudningstävling, kanske till och med prispengar, som drar hit spelare som är intressanta att se på när de spelar. Kanske kan vi ha en finaldag som avslutas med en stor fest, säger Jeppe med glimten i ögat.

 

Hur ska man tänka om man vill vinna över dig på tennisbanan?

Jag har alltid varit bäst på min backhand så om du spelar mycket på min forehand så ökar det chansen. Sedan så kan jag tipsa dig om att snabbt vinna poängen, korta poäng stör mitt spel. Ju längre bollen är igång desto säkrare blir jag på att vinna, jag är bra på långa bolldueller. Mitt favoritunderlag är grus så det är nog en fördel om du utmanar mig på en snabb bana.

 

Intervjuade Jeppe gjorde Torben.

 
Vår hemmaplan
Våra sponsorer